reklama

Sviatočné jedlá liptovskej kuchyne

Verili by ste, že polievka z údeného mäsa s ťapkami a gágorčekmi, prázdny sladký koláč, krupicová kaša, fánky či šišky boli kedysi, a nie tak dávno, sviatočnými jedlami našich predkov? Pripravovali ich na svadby, krstiny, do "kúta" či na iné slávnostné príležitosti. Tie liptovské rozvoniavali pod holým nebom v pribylinskom skanzene.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Recept na plote
Recept na plote (zdroj: Autorka)

S ťapkami som sa prvýkrát stretla, keď som sa vydala do Liptova. Svokor ich mal veľmi rád a keďže som chcela byť dobrou nevestou, naučila som sa ich robiť. Žiadne veľké umenie. Treba naň urobiť dobré rezancové cesto a keď zaschne, natrhať z neho rukami malé kúsočky, ktoré sa varia vo vode presne tak ako rezance. Na gágorčeky treba to isté cesto, len sa narezané skrúca do špirál.

Presne toto urobili Božena Ondrejková a Martina Mäsiarová, dve kuchárky, pod holým nebom nad živým ohníkom v pribylinskom skanzene. Pridali ich do polievky uvarenej zo zeleniny a s údeným mäsom v kotle. Viac ako polievkou však zaujali žalúdky okoloidúcich prázdnym sladkým koláčom a fánkami či šiškami. Tie rozvoniavali do ďaleka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Sladký prázdny koláč sa najčastejšie piekol pri krstinách a tiež ho nosievali susedy či príbuzní do domu rodičky do kúta," vysvetlila kuchárka Božka. Recept? Nech sa páči:

Sladký prázdny koláč z liptovskej kuchyne

1/2 kg polohrubej múky, 4 lyžice kryštálového cukru, štipka soli, jedno droždie, 2 dcl mlieka, 1/5 dcl oleja, citrónová kôra. Všetko sa spolu zmiesi a dá sa upiecť.

Nad nádherne vykysnutým cestom na fánky pripomenula jedna z kuchárok, že ku všetkým ingredienciám treba vždy pridať aj rum alebo slivovicu, potom cesto pri vyprážaní nepije tak veľmi tuk.

Fánky

50 dkg hladkej múky, 5 dkg masti, 3 lyžice rumu, 2 vajcia, štipka soli, droždie a 2 dcl mlieka. Zmiesiť a z cesta možno hneď robiť fánky. Kuchárkam v Pribyline pod rukami viditeľne rástlo a upečené išlo na dračku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Martina Mäsiarova pridala k receptom aj zážitok z varenia. Asi osemročný mentálne postihnutý chlapček sa k nej pridal pri miesení cesta na rezance. Bol veľmi zručný a s oboma kuchárkami sa podelil aj so svojím receptom na medovníčky. "Šikovný chlapček," uzavrela žena.

DagmaRA Sarita Poliaková

DagmaRA Sarita Poliaková

Bloger 
  • Počet článkov:  312
  •  | 
  • Páči sa:  25x

Slnečné znamenie Strelec mi zasvietilo pri narodení do šťastného a tvorivého života, o ktorom môžem už teraz v jeho poslednej tretine povedať, že bol a stále aj rýchly, aj plný zaujímavých situácií aj výziev, aj plný príležitostí či možností... Dokážem chvíľu aj zastať, aj leňošiť, aj pyžamové dni si už dopriať, rovnako milujem samotu, ako aj priateľov, milujem nádherné kruhy, ktoré vytvárame na seminároch etikoterapie i na meditačných stretnutiach či na stretnutiach so ženami v ČAROkruhoch. Vyštudovala som pedagogiku, pritiahla ma novinárčina, na dôchodku etikoterapia a astrológia. U mňa sa tieto dve "dámy" spojili a objavujú sa aj v kratších či dlhších zamysleniach. Milujem písanie, keď príde inšpirácia. Vtedy mám pocit, že slová prichádzajú samé a samé sa aj ukladajú do viet. Tak sa uložili aj do knihy o mojej dcére, ktorá končila život na detskej onkológii, a tak sa v knihe S TEBOU, MIRKA objavili aj ďalšie deti, ktoré som počas polročného pobytu na tomto oddelení spoznala. Neskôr, keď ma život na chvíľu zastavil cez chorobu, vznikla z rozhovoroch, ktoré vznikali pre noviny, kniha S VAMI, KRÁSNE BYTOSTI. Bolo mi cťou poznať toľko nádherných ľudí. Niekoľko kníh je stále v "šuflíku", niekoľko nápadov v hlave, keď dozrie čas, uzrú svetlo sveta. Milujem totiž písanie. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu