Sviatočné jedlá liptovskej kuchyne

Autor: DagmaRA Sarita Poliaková | 14.7.2013 o 18:48 | (upravené 14.7.2013 o 19:43) Karma článku: 5,67 | Prečítané:  908x

Verili by ste, že polievka z údeného mäsa s ťapkami a gágorčekmi, prázdny sladký koláč, krupicová kaša, fánky či šišky boli kedysi, a nie tak dávno, sviatočnými jedlami našich predkov? Pripravovali ich na svadby, krstiny, do "kúta" či na iné slávnostné príležitosti. Tie liptovské rozvoniavali pod holým nebom v pribylinskom skanzene.

Recept na ploteRecept na ploteAutorka

S ťapkami som sa prvýkrát stretla, keď som sa vydala do Liptova. Svokor ich mal veľmi rád a keďže som chcela byť dobrou nevestou, naučila som sa ich robiť. Žiadne veľké umenie. Treba naň urobiť dobré rezancové cesto a keď zaschne, natrhať z neho rukami malé kúsočky, ktoré sa varia vo vode presne tak ako rezance. Na gágorčeky treba to isté cesto, len sa narezané skrúca do špirál.

Presne toto urobili Božena Ondrejková a Martina Mäsiarová, dve kuchárky, pod holým nebom nad živým ohníkom v pribylinskom skanzene. Pridali ich do polievky uvarenej zo zeleniny a s údeným mäsom v kotle. Viac ako polievkou však zaujali žalúdky okoloidúcich prázdnym sladkým koláčom a fánkami či šiškami. Tie rozvoniavali do ďaleka.

"Sladký prázdny koláč sa najčastejšie piekol pri krstinách a tiež ho nosievali susedy či príbuzní do domu rodičky do kúta," vysvetlila kuchárka Božka. Recept? Nech sa páči:

Sladký prázdny koláč z liptovskej kuchyne

1/2 kg polohrubej múky, 4 lyžice kryštálového cukru, štipka soli, jedno droždie, 2 dcl mlieka, 1/5 dcl oleja, citrónová kôra. Všetko sa spolu zmiesi a dá sa upiecť.

Nad nádherne vykysnutým cestom na fánky pripomenula jedna z kuchárok, že ku všetkým ingredienciám treba vždy pridať aj rum alebo slivovicu, potom cesto pri vyprážaní nepije tak veľmi tuk.

Fánky

50 dkg hladkej múky, 5 dkg masti, 3 lyžice rumu, 2 vajcia, štipka soli, droždie a 2 dcl mlieka. Zmiesiť a z cesta možno hneď robiť fánky. Kuchárkam v Pribyline pod rukami viditeľne rástlo a upečené išlo na dračku.

Martina Mäsiarova pridala k receptom aj zážitok z varenia. Asi osemročný mentálne postihnutý chlapček sa k nej pridal pri miesení cesta na rezance. Bol veľmi zručný a s oboma kuchárkami sa podelil aj so svojím receptom na medovníčky. "Šikovný chlapček," uzavrela žena.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Sagan nasadil v závere skvelý šprint a dosiahol prvé víťazstvo v roku

Slovák vyhral druhú klasiku sezóny. Na Kuurne - Brusel - Kuurne uspel v šprinte päťčlenného úniku.

PLUS

Ako prvá žena pred takmer sedemsto rokmi prežila cisársky rez

Českí vedci prišli s novým objavom.

EKONOMIKA

Osem zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Ľudí čaká viac dokladovania a prísnejšie posudzovanie.


Už ste čítali?