Sviatočné jedlá liptovskej kuchyne

Autor: DagmaRA Sarita Poliaková | 14.7.2013 o 18:48 | (upravené 14.7.2013 o 19:43) Karma článku: 5,67 | Prečítané:  930x

Verili by ste, že polievka z údeného mäsa s ťapkami a gágorčekmi, prázdny sladký koláč, krupicová kaša, fánky či šišky boli kedysi, a nie tak dávno, sviatočnými jedlami našich predkov? Pripravovali ich na svadby, krstiny, do "kúta" či na iné slávnostné príležitosti. Tie liptovské rozvoniavali pod holým nebom v pribylinskom skanzene.

Recept na ploteRecept na ploteAutorka

S ťapkami som sa prvýkrát stretla, keď som sa vydala do Liptova. Svokor ich mal veľmi rád a keďže som chcela byť dobrou nevestou, naučila som sa ich robiť. Žiadne veľké umenie. Treba naň urobiť dobré rezancové cesto a keď zaschne, natrhať z neho rukami malé kúsočky, ktoré sa varia vo vode presne tak ako rezance. Na gágorčeky treba to isté cesto, len sa narezané skrúca do špirál.

Presne toto urobili Božena Ondrejková a Martina Mäsiarová, dve kuchárky, pod holým nebom nad živým ohníkom v pribylinskom skanzene. Pridali ich do polievky uvarenej zo zeleniny a s údeným mäsom v kotle. Viac ako polievkou však zaujali žalúdky okoloidúcich prázdnym sladkým koláčom a fánkami či šiškami. Tie rozvoniavali do ďaleka.

"Sladký prázdny koláč sa najčastejšie piekol pri krstinách a tiež ho nosievali susedy či príbuzní do domu rodičky do kúta," vysvetlila kuchárka Božka. Recept? Nech sa páči:

Sladký prázdny koláč z liptovskej kuchyne

1/2 kg polohrubej múky, 4 lyžice kryštálového cukru, štipka soli, jedno droždie, 2 dcl mlieka, 1/5 dcl oleja, citrónová kôra. Všetko sa spolu zmiesi a dá sa upiecť.

Nad nádherne vykysnutým cestom na fánky pripomenula jedna z kuchárok, že ku všetkým ingredienciám treba vždy pridať aj rum alebo slivovicu, potom cesto pri vyprážaní nepije tak veľmi tuk.

Fánky

50 dkg hladkej múky, 5 dkg masti, 3 lyžice rumu, 2 vajcia, štipka soli, droždie a 2 dcl mlieka. Zmiesiť a z cesta možno hneď robiť fánky. Kuchárkam v Pribyline pod rukami viditeľne rástlo a upečené išlo na dračku.

Martina Mäsiarova pridala k receptom aj zážitok z varenia. Asi osemročný mentálne postihnutý chlapček sa k nej pridal pri miesení cesta na rezance. Bol veľmi zručný a s oboma kuchárkami sa podelil aj so svojím receptom na medovníčky. "Šikovný chlapček," uzavrela žena.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: O Ficovom hlase sme viedli polemiky

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii.

DOMOV

Prišla učiť angličtinu, takmer pre políciu nedostala víza

Pred cudzineckou políciou ľudia čakajú hodiny, často aj v noci.


Už ste čítali?