Príroda v tomto období tiež očisťuje - čo dožilo či dozrieva, umiera alebo sa pripravuje na odpočinok, a tak chystá podmienky pre nový život. V tomto duchu sa môžeme aj my rozlúčiť v tele s tým, čo nám doslúžilo a pripraviť bunky v tele na nový život. Jednou z ciest je aj živá strava, to znamená strava zložená najmä z ovocia, zeleniny, orechov.
Jarná a jesenná živá strava
Pre niekoho je tento spôsob stravovania životným štýlom, pre mňa už od roku 2000 spôsobom očisty tela buď v jarnom období štyridsať dní pred Veľkou nocou, alebo koncom leta tiež štyridsať dní pred jesennou rovnodennosťou. Oba termíny majú svoje výhody a špecifiká. Každý rok ich striedam podľa pocitu, alebo si robím očistu aj v jarnom, aj v letnom období. Tohto roku na jar som však zvolila dvojtýždňový pôst, po ktorom hneď nasledovalo sedem dní len na vode, spolu s priateľmi v skupine. Práve rovnako naladená skupina dokáže zázraky - v prípade pohody zvýši pohodu, v prípade krízy podrží, obohatí prežívanie, prinesie nové impulzy či inšpirácie.
Tohto roku sa ku mne na živú stravu pridávajú aj ďalší noví priatelia, tak som sa rozhodla pre dvadsaťjeden dní. Tohtoročný čas živej stravy teda pre nás v Liptove a ďalších mojich priateľov, napríklad zo Žiliny, Martina či Bratislavy, bude od 2. do 23. septembra. Pre tých, ktorým to bude vyhovovať, budeme sa stretávať osobne, s ostatnými cez internetové možnosti. Už týždeň pred dátumom začiatku očisty sme sa rozhodli úplne vylúčiť zo stravy kávu, alkohol, cigarety, kto jedol mäso, tak aj to. Obmedzili sme aj cukor, mlieko a výrobky z bielej múky.
Nielen potraviny
Samozrejme, počas obdobia jesennej živej stravy pôjde nielen o zmenu stravovania, ale aj o oboznámenie sa s ďalšími technikami či návodmi, ako podporiť očistu tela. Teda budeme sa viac venovať sebe - doprajeme si dlhšie prechádzky v prírode, saunu, masáže, kúpele. Obohatíme svoje dni o cielené dychové cvičenia v rannom tichu, ale aj v priebehu dňa počas bežnej činnosti. Tiež pridáme očistné techniky z jogy, ako sú čistenie jazyka špeciálnou škrabkou alebo lyžičkou, néti - preplach nosa a úst slanou vodou, kapalabhati - prudké dýchanie. Kto má odvahu načrieť aj do urinoterapie, má aj túto možnosť, napríklad klystír s urinou či raňajšie prvé dúšky vody s riedenou alebo čistou urinou.
Sebapoznávacie obdobie
Dôležitou súčasťou, podľa mňa, každej očisty je čistota myšlienok a pozitívne naladenie, pozitívne myslenie. Každá menej príjemná skutočnosť, každá menej príjemná príhoda, každá menej príjemná situácia môže mať pre nás poučenie z krízového vývoja, ak sa na ňu dokážeme pozrieť z vyššieho levela, alebo ak na ňu pozeráme ako do zrkadla, ktoré odráža nás. Preto rada hovorím, že očista cez živú stravu, ale nielen ona, nám dovoľuje spoznávať viac a do hĺbky nás samých. Ide teda o dokonalé sebapoznávanie, ak sa naň nastavíme a chceme vidieť naše tienisté či radostné stránky, chceme zistiť, aké sú naše silné stránky a zároveň chceme popracovať na tých slabších.
Podľa mojej skúsenosti je vhodné v období očisty popracovať aj na tých našich vlastnostiach, ktoré spôsobujú ťažkosti, ktoré si však uvedomujeme a dokážeme sa im pozrieť do očí. Napríklad žiarlivosť - na fyzickej úrovni s odchádzajúcimi nečistotami z tela uvoľniť aj žiarlivosť, predstaviť si ako odchádza, rozpúšťa sa, môžeme jej poďakovať, že nás niečo naučila, že sme ju dokázali vo svojom živote rozpoznať, ale aj pustiť.
Takáto očista tela cez živú stravu môže byť tiež vynikajúcou prípravou pred plánovaným tehotenstvom, môže zmierniť rôzne životné krízy či prechody z jedného životného obdobia do iného. Živú stravu či pôst som najprv spontánne, neskôr vedome volila a volím vždy vtedy, keď som akýmkoľvek spôsobom menila svoj život, keď prichádzali „rany osudu" či životné krízy. Vždy vtedy sa objavila vo mne veľká túžba po dokonalej čistote, túžba po rozpustení všetkého, čo vo mne a okolo mňa dožívalo, stratilo zmysel.
S láskou a kreatívne
Každá príprava stravy by sa mala niesť v duchu pokoja a lásky. To isté odporúčam aj pri živej strave. Krájať či strúhať ovocie a zeleninu, pripravovať klíčenie semien a orechov alebo servírovať vždy s peknými myšlienkami, prípadne pesničkami či modlitbami a mantrami. Navyše, úplne super je urobiť si z jedla na tanieri mandalu, to znamená jedlový žiarič, ktorý pohladká nielen oči a žalúdok, ale vytvorí pozitívnu atmosféru jedenia a trávenia.
Teším sa na najbližších dvadsaťjeden dní nielen pre to všetko, čo o živej strave viem a s čím mám už skúsenosti, ale najmä pre to, že budeme spolu s priateľmi na jednej vlne, že sa budeme navzájom inšpirovať a na tanieroch aj kreatívne tvoriť.
Na záver jeden „sladký" recept zo živej stravy - kokosové (makové či orechové) pochúťky. Ingrediencie: 3 šálky hrozienok, alebo nastrúhaných jabĺk, alebo balíček ďatlí či fíg, 2 šálky strúhaného kokosu (obmenou môže byť aj mak, orechy či slnečnicové semená). Postup: hrozienka (ďatle, figy) pomelieme na mlynčeku spolu s kokosom (makom, orechmi či semenami), vyváľkami a krájame na kocky, prípadne urobíme z hmoty guľky.