reklama

Kvások je beťár, aj on potrebuje byť láskou kŕmený

Kváskovanie je in, chytili sa naň aj liptovské ženy. So záujmom sledujem, akú majú veľkú trpezlivosť plnú lásky a ako sa cez chlebík a chlebíkové cesto rozvíja TVORivosť. A tie parádne chute...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

„Verím, že moje deti budú s láskou spomínať, ako maminka piekla domáci chlebík,“ zareagovala Alena Kováčová, mamina troch dievčat, z Liptovského Mikuláša na môj chlebíkový príbeh v blogu Chlebíkový posúch.

Aký je dôvod, že sa súčasné ženy púšťajú do náročného kváskového pečenia chleba doma? Mikulášanka Martina Kotyková, mamina dvoch dievčat na materskej, hovorí, že jej záujem o kvások spôsobil jeden hobby magazín, v ktorom ukazovali pečenie domáceho kváskového chlebíka v peci. „Dovtedy som o kvásku nepočula,“ vysvetľuje. „Fascinovalo ma to – len múka a voda. Čistá príroda. Mikroorganizmy zo vzduchu a múky, fermentácia a čas... Poctivé a jednoduché. A zdravé. A keďže mám rada všetko, čo je prírodné a pôvodné, vedela som, že sa do toho pustím. Aj kvôli deťom.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Martina začala hľadať informácie na internete a v knihách, a skúsila založiť svoj vlastný kvások. Nešlo to zo začiatku tak, ako si predstavovala, musela urobiť veľa pokusov, kým pochopila, o čo presne ide. „Navyše som v okolí nemala žiadneho pekára-kváskovača, ktorý by mi poradil. Veľa kváskov som vyhodila, kým sa mi podarilo založiť životaschopný, z ktorého sa dalo piecť. Teraz som však rada, že som si cestu neuľahčila a nenechala si poslať hotový kvások. Nezdary ma naučili lepšie kvásku porozumieť.“ U Kotykovcov z kvásku pečú najmä chlebík, tiež rožky, lievance, bábovku.

Chlebíkové cesto Martiny Kotykovej v ošatke.
Chlebíkové cesto Martiny Kotykovej v ošatke.  (zdroj: (MK))
Hotový kváskový chlieb sa krásne usmieva a rozvoniavaaaaaaa.
Hotový kváskový chlieb sa krásne usmieva a rozvoniavaaaaaaa. (zdroj: MK)

Ako to bolo na začiatku kváskovania u Aleny Kováčovej? „Priateľka mi darovala kvások, ale cítila, že sa mi do kváskovania púšťať ešte nechce. Tak isto to cítil aj kvások, pretože u mňa po krátkej chvíli „zomrel“.“ Druhý kvások dostala po čase a vtedy si už bola istá, že chce kváskovať, že chce začať doma piecť chlebík. „Mala som však očakávania, že to pôjde rovnako dobre ako pečenie z droždia. Omyl! Upiecť dobrý kváskový chlebík stojí veľa práce, času, skúseností, trpezlivosti a hlavne lásky,“ dodáva Alena. Teraz je vraj jej veľkou radosťou večer zamiesiť a cez deň upiecť. Keď príde manžel večer z práce, doma vonia už vychladnutým čerstvým chlebíkom pripraveným na zjedenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Začínam chytať grify pekárok a moje chleby sú čoraz krajšie a chutnejšie,“ hrdí sa mladá žena. „Hneď prvý sa napodiv vydaril, ďalšie však boli buď presolené, alebo nevykysnuté, alebo chlebík praskol.“ Z kvásku u Kováčovcov rozvoniava sladké, slané. Okrem chlebíka Alena už pekáva bábovku, vianočku, rôzne záviny, sladké pečivo, pampúšiky, štangle, pizzu ale aj lievance.

Alenkine šišky z kvásku.
Alenkine šišky z kvásku. (zdroj: AK)

Pre úspešné pečenie sú podľa Martiny Kotykovej potrebné správne informácie – poznatky o tom, ako sa robí rozkvas, ako pracovať s cestom, ako dlho nechať cesto kvasiť, ako stáčať do ošatky a nakoniec piecť. Každý krok pri pečení je dôležitý. Na získanie informácií sú skvelé knihy o kváskovaní, videá na internete a samozrejme rady a podpora v rôznych kváskujúcich skupinách, napríklad aj na sociálnych sieťach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Keďže mne samej veľmi pomohli rady z jednej českej skupiny, rozhodla som sa založiť miestnu regionálnu skupinu – Kváskové pečenie Liptov a okolie,“ doplňuje Martina. „Veľa mojich kamarátok sa v súčasnosti denne venuje pečeniu z kvásku, a je skvelé, keď si môžeme navzájom radiť a povzbudzovať sa. Skonštatovali sme, že pečenie s kváskom je na rozdiel od pečenia s droždím veľké dobrodružstvo. Kvások je beťár – tie malé potvorky v ňom sa môžu správať vždy trochu inak, a tak človek nikdy s istotou nevie, ako to dopadne. Trpezlivosť a odhodlanie nevzdať sa, keď sa nedarí, je dôležitá ingrediencia pri kváskovom pečení.“ Mnohí ľudia dávajú svojim kváskom mená, ten Martinin sa vraj volá Bublina, jej manžel mu hovorí Tamagoči. „Jedna moja známa sa smiala, že manžel na kvások žiarli, keďže mu venuje veľa pozornosti.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najdôležitejšie pri kváskovom pečení je podľa Aleny Kováčovej láska. Kvások potrebuje byť láskou kŕmený, kvôli zdravému kvásku treba zapínať radiátor, keď je mu zima, a vstávať zavčasu rána, keď je hladný. Potom sa s ním vraj začne gazdiná aj rozprávať, dá mu meno, a tak sa kvások stane členom rodiny.

„Kváskový chlebík je zdravší už len preto, že je doma pečený s láskou, ktorú vkladáme doň a ktorá aj takto putuje k našim najmilším,“ uzaviera chlebíkové rozprávanie Alena. 

DagmaRA Sarita Poliaková

DagmaRA Sarita Poliaková

Bloger 
  • Počet článkov:  312
  •  | 
  • Páči sa:  25x

Slnečné znamenie Strelec mi zasvietilo pri narodení do šťastného a tvorivého života, o ktorom môžem už teraz v jeho poslednej tretine povedať, že bol a stále aj rýchly, aj plný zaujímavých situácií aj výziev, aj plný príležitostí či možností... Dokážem chvíľu aj zastať, aj leňošiť, aj pyžamové dni si už dopriať, rovnako milujem samotu, ako aj priateľov, milujem nádherné kruhy, ktoré vytvárame na seminároch etikoterapie i na meditačných stretnutiach či na stretnutiach so ženami v ČAROkruhoch. Vyštudovala som pedagogiku, pritiahla ma novinárčina, na dôchodku etikoterapia a astrológia. U mňa sa tieto dve "dámy" spojili a objavujú sa aj v kratších či dlhších zamysleniach. Milujem písanie, keď príde inšpirácia. Vtedy mám pocit, že slová prichádzajú samé a samé sa aj ukladajú do viet. Tak sa uložili aj do knihy o mojej dcére, ktorá končila život na detskej onkológii, a tak sa v knihe S TEBOU, MIRKA objavili aj ďalšie deti, ktoré som počas polročného pobytu na tomto oddelení spoznala. Neskôr, keď ma život na chvíľu zastavil cez chorobu, vznikla z rozhovoroch, ktoré vznikali pre noviny, kniha S VAMI, KRÁSNE BYTOSTI. Bolo mi cťou poznať toľko nádherných ľudí. Niekoľko kníh je stále v "šuflíku", niekoľko nápadov v hlave, keď dozrie čas, uzrú svetlo sveta. Milujem totiž písanie. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu