Kvások je beťár, aj on potrebuje byť láskou kŕmený

Autor: DagmaRA Sarita Poliaková | 20.12.2017 o 10:31 | Karma článku: 1,77 | Prečítané:  425x

Kváskovanie je in, chytili sa naň aj liptovské ženy. So záujmom sledujem, akú majú veľkú trpezlivosť plnú lásky a ako sa cez chlebík a chlebíkové cesto rozvíja TVORivosť. A tie parádne chute...

„Verím, že moje deti budú s láskou spomínať, ako maminka piekla domáci chlebík,“ zareagovala Alena Kováčová, mamina troch dievčat, z Liptovského Mikuláša na môj chlebíkový príbeh v blogu Chlebíkový posúch.

Aký je dôvod, že sa súčasné ženy púšťajú do náročného kváskového pečenia chleba doma? Mikulášanka Martina Kotyková, mamina dvoch dievčat na materskej,  hovorí, že jej záujem o kvások spôsobil jeden hobby magazín, v ktorom ukazovali pečenie domáceho kváskového chlebíka v peci. „Dovtedy som o kvásku nepočula,“ vysvetľuje. „Fascinovalo ma to – len múka a voda. Čistá príroda. Mikroorganizmy zo vzduchu a múky, fermentácia a čas... Poctivé a jednoduché. A zdravé. A keďže mám rada všetko, čo je prírodné a pôvodné, vedela som, že sa do toho pustím. Aj kvôli deťom.“

Martina začala hľadať informácie na internete a v knihách, a skúsila založiť svoj vlastný kvások. Nešlo to zo začiatku tak, ako si predstavovala, musela urobiť veľa pokusov, kým  pochopila, o čo presne ide. „Navyše som v okolí nemala žiadneho pekára-kváskovača, ktorý by mi poradil. Veľa kváskov som vyhodila, kým sa mi podarilo založiť životaschopný, z ktorého sa dalo piecť. Teraz som však rada, že som si cestu neuľahčila a nenechala si poslať hotový kvások. Nezdary ma naučili lepšie kvásku porozumieť.“ U Kotykovcov z kvásku pečú najmä chlebík, tiež rožky, lievance, bábovku.

 

Ako to bolo na začiatku kváskovania u Aleny Kováčovej? „Priateľka mi darovala kvások, ale cítila, že sa mi do kváskovania púšťať ešte nechce. Tak isto to cítil aj kvások, pretože u mňa po krátkej chvíli „zomrel“.“ Druhý kvások dostala po čase a vtedy si už bola istá, že chce kváskovať, že chce začať doma piecť chlebík. „Mala som však očakávania, že to pôjde rovnako dobre ako pečenie z droždia. Omyl! Upiecť dobrý kváskový chlebík stojí veľa práce, času, skúseností, trpezlivosti a hlavne lásky,“ dodáva Alena. Teraz je vraj jej veľkou radosťou večer zamiesiť a cez deň upiecť. Keď príde manžel večer z práce, doma vonia už vychladnutým čerstvým chlebíkom pripraveným na zjedenie.

„Začínam chytať grify pekárok a moje chleby sú čoraz krajšie a chutnejšie,“ hrdí sa mladá žena. „Hneď prvý sa napodiv vydaril, ďalšie však boli buď presolené, alebo nevykysnuté, alebo chlebík praskol.“ Z kvásku u Kováčovcov rozvoniava sladké, slané. Okrem chlebíka Alena už pekáva bábovku, vianočku, rôzne záviny, sladké pečivo, pampúšiky, štangle, pizzu ale aj lievance.

Pre úspešné pečenie sú podľa Martiny Kotykovej potrebné správne informácie – poznatky o tom, ako sa robí rozkvas, ako pracovať s cestom, ako dlho nechať cesto kvasiť, ako stáčať do ošatky a nakoniec piecť. Každý krok pri pečení je dôležitý. Na získanie informácií sú skvelé knihy o kváskovaní, videá na internete a samozrejme rady a podpora v rôznych kváskujúcich skupinách, napríklad aj na sociálnych sieťach.

„Keďže mne samej veľmi pomohli rady z jednej českej skupiny, rozhodla som sa založiť miestnu regionálnu skupinu – Kváskové pečenie Liptov a okolie,“ doplňuje Martina. „Veľa mojich kamarátok sa v súčasnosti denne venuje pečeniu z kvásku, a je skvelé, keď si môžeme navzájom radiť a povzbudzovať sa. Skonštatovali sme, že pečenie s kváskom je na rozdiel od pečenia s droždím veľké dobrodružstvo. Kvások je beťár – tie malé potvorky v ňom sa môžu správať vždy trochu inak, a tak človek nikdy s istotou nevie, ako to dopadne. Trpezlivosť a odhodlanie nevzdať sa, keď sa nedarí, je dôležitá ingrediencia pri kváskovom pečení.“  Mnohí ľudia dávajú svojim kváskom mená, ten Martinin sa vraj volá Bublina, jej manžel mu hovorí Tamagoči.  „Jedna moja známa sa smiala, že manžel na kvások žiarli, keďže mu venuje veľa pozornosti.“

Najdôležitejšie pri kváskovom pečení je podľa Aleny Kováčovej láska. Kvások potrebuje byť láskou kŕmený,  kvôli zdravému kvásku treba zapínať radiátor, keď je mu zima, a vstávať zavčasu rána, keď je hladný. Potom sa s ním vraj začne  gazdiná aj rozprávať, dá mu meno, a tak sa kvások stane členom rodiny.

„Kváskový chlebík je zdravší už len preto, že je doma pečený s láskou, ktorú vkladáme doň a ktorá aj takto putuje k našim najmilším,“ uzaviera chlebíkové rozprávanie Alena.  

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Trebišov, mesto syfilisu. Už osem rokov sa mu nedarí nad chorobou zvíťaziť

Syfilis šíria nezriedka detské prostitútky, ktoré majú len osem rokov. Za sexuálne služby si pýtajú iba päť eur.

DOMOV

Dobré ráno: Kto vôbec myslí na naše deti?

Ako sa u nás narába so školstvom.

BRATISLAVA

V Bratislave ubudne tretina osemročných gymnázií

V septembri zrejme neotvoria prvé ročníky viaceré osemročné gymnáziá.


Už ste čítali?